Wijn maken van druiven klinkt misschien als iets voor professionele wijnboeren, maar ook thuis kun je dit hele proces zelf ervaren. Met een paar kilo verse druiven, de juiste spullen en wat geduld is het mogelijk om je eigen fles wijn te produceren. Het begint allemaal met het kiezen en voorbereiden van goede druiven. Daarna worden de vruchten geperst, ontstaat er gisting en volgt een periode waarin de wijn op smaak komt. Je hoeft geen expert te zijn en het zorgt vaak voor plezier tijdens het maken én proeven.
De juiste druiven kiezen en schoonmaken
Vers geplukte druiven zijn het uitgangspunt voor zelfgemaakte wijn. De bekendste druiven die vaak worden gebruikt, zijn blauwe en witte druiven. In de supermarkt kun je vaak trossen blauwe of witte druiven kopen, maar je kunt ook druiven uit eigen tuin plukken. Zorg dat de druiven rijp zijn, want dit geeft de wijn meer smaak en een fijne geur. Rijpe bessen zijn een beetje zacht als je ze indrukt. Gooi rotte of beschimmelde druiven altijd weg. Was de druiven goed in koud water. Haal vervolgens alle steeltjes en blaadjes ertussenuit. Deze delen kunnen een bittere smaak geven aan de wijn en dat wil je voorkomen.
- Zorg dat de druiven rijp zijn, want dit geeft de wijn meer smaak en een fijne geur. Rijpe bessen zijn een beetje zacht als je ze indrukt.
- Gooi rotte of beschimmelde druiven altijd weg.
- Was de druiven goed in koud water.
- Haal vervolgens alle steeltjes en blaadjes ertussenuit. Deze delen kunnen een bittere smaak geven aan de wijn en dat wil je voorkomen.
Druiven persen en het sap verzamelen
Het persen van de druiven is een van de leukste stappen bij wijn maken van druiven. Dit kun je gewoon met schone handen doen, maar je mag ook een stamper of een speciale pers gebruiken. Stamp voorzichtig zodat de pitjes heel blijven, want kapotte pitten kunnen een scherpe smaak geven. Vang het sap en het vruchtvlees op in een grote, goed schoongemaakte emmer. Bedek de emmer vervolgens licht met een doek, zodat er wel lucht bij kan maar geen vuil in het sap terechtkomt. Op deze manier begint het sap langzaam te gisten; de eerste bubbels zijn vaak al binnen een dag te zien.
- Dit kun je gewoon met schone handen doen, maar je mag ook een stamper of een speciale pers gebruiken.
- Stamp voorzichtig zodat de pitjes heel blijven, want kapotte pitten kunnen een scherpe smaak geven.
- Vang het sap en het vruchtvlees op in een grote, goed schoongemaakte emmer.
- Bedek de emmer vervolgens licht met een doek, zodat er wellucht bij kan maar geen vuil in het sap terechtkomt.
- Op deze manier begint het sap langzaam te gisten; de eerste bubbels zijn vaak al binnen een dag te zien.
Gisting: hoe druivensap langzaam wijn wordt
Zonder gisting ontstaat er geen wijn. Tijdens het maken van wijn van druiven verandert de suiker uit het sap, met behulp van gist, in alcohol en koolzuur. Je kunt deze natuurlijke gisting op gang laten komen met wilde gist die al op de schil van de druiven zit. Wil je meer controle over het proces en de smaak, dan kun je ook wijngist uit de winkel toevoegen. Roer het sap eenmaal per dag zachtjes door met een houten lepel. Na ongeveer twee weken is het meeste vruchtvlees naar boven komen drijven. Haal dan het sap weg van dit dikke laagje pulp. Giet het heldere sap over in een schone fles of glazen vat en sluit dit af met een waterslot. Hierdoor kan het gas ontsnappen en blijft zuurstof buiten. De wijn moet vervolgens een paar weken tot zelfs enkele maanden rustig verder gisten.
- Je kunt deze natuurlijke gisting op gang laten komen met wilde gist die al op de schil van de druiven zit.
- Wil je meer controle over het proces en de smaak, dan kun je ook wijngist uit de winkel toevoegen.
- Roer het sap eenmaal per dag zachtjes door met een houten lepel.
- Na ongeveer twee weken is het meeste vruchtvlees naar boven komen drijven.
- Haal dan het sap weg van dit dikke laagje pulp.
- Giet het heldere sap over in een schone fles of glazen vat en sluit dit af met een waterslot.
- Hierdoor kan het gas ontsnappen en blijft zuurstof buiten. De wijn moet vervolgens een paar weken tot zelfs enkele maanden rustig verder gisten.
Rijpen, proeven en bottelen van je eigen wijn
Als de gisting gestopt is, wordt het tijd om de wijn rustig te laten rijpen. Zet je fles of vat op een koele, donkere plek. Je zult af en toe wat bezinksel onderin zien. Dit zijn resten gist en vruchtmateriaal die neerslaan als de wijn stilstaat. Giet de wijn voorzichtig over in een andere schone fles om deze resten te verwijderen. Dit heet overhevelen. Na een aantal maanden is zelfgemaakte wijn klaar om te proeven. Neem even de tijd om een slokje te nemen, want de smaak kan best verschillen van wat je in de winkel koopt. Is de smaak goed, dan mag je de wijn in stevige flessen doen en afsluiten met een kurk. Na een paar weken tot maanden in de fles zal de smaak verder verbeteren. Het resultaat is een unieke, zelfgemaakte wijn waar veel tijd en aandacht in zit.
- Laat de wijn rusten nadat de gisting is gestopt.
- Zet op een koele, donkere plek en let op bezinksel in de fles.
- Giet de wijn voorzichtig over in een andere schone fles om resten te verwijderen (overhevelen).
- Na een aantal maanden is de wijn klaar om te proeven.
- Als de smaak goed is, bottel in stevige flessen en sluit af met een kurk.
- Na een paar weken tot maanden in de fles zal de smaak verder verbeteren.
Veiligheid en tips voor beginnende wijnmakers
Zelf wijn maken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om schoon te werken. Was alle spullen die met sap of wijn in aanraking komen goed af en gebruik waar mogelijk kokend water. Op die manier krijgen schimmels en bacteriën minder kans om de smaak van je wijn te bederven. Bewaar je flessen wijn ook altijd liggend als er een kurk op zit. Probeer kleine hoeveelheden te maken als je net begint, zo leer je wat wel en minder goed gaat. Houd tijdens het proces een dagboekje bij. Schrijf op wanneer je hebt geperst, overgeheveld of geproefd. Zo kun je bij een volgende keer precies terugvinden wat het beste werkte. Het is leuk om per jaar of seizoen te vergelijken welke wijn jouw favoriet is geworden.
- Was alle spullen die met sap of wijn in aanraking komen goed af en gebruik waar mogelijk kokend water.
- Bewaar je flessen wijn liggend als er een kurk op zit.
- Maak kleine hoeveelheden als je net begint, zo leer je wat wel en minder goed gaat.
- Houd tijdens het proces een dagboekje bij en schrijf op wanneer je hebt geperst, overgeheveld of geproefd.
- Zo kun je bij een volgende keer precies terugvinden wat het beste werkte.
- Het is leuk om per jaar of seizoen te vergelijken welke wijn jouw favoriet is geworden.
Meest gestelde vragen over wijn maken van druiven
Hoe lang duurt het voordat wijn klaar is om te drinken? Wijn gemaakt van druiven is meestal na drie tot zes maanden op dronk. Sommige mensen laten de wijn nog langer liggen om de smaak te verbeteren.
Moet ik altijd gist toevoegen bij zelfgemaakte wijn? Gist toevoegen is niet verplicht. Op de schil van druiven zit van nature gist. Wil je een voorspelbaarder eindresultaat, gebruik dan enkele korrels wijngist.
Welke spullen heb ik nodig om wijn thuis te maken? Voor het maken van wijn heb je nodig: een grote emmer, een stamper of pers, schone flessen, een glazen gistingsvat en een waterslot. Je kunt deze spullen kopen in een hobbywinkel of online.
Kan ik ook andere vruchten gebruiken om wijn te maken? Naast druiven zijn bijvoorbeeld appels, peren, bramen en kersen ook geschikt om wijn van te maken. Het proces van persen, gisten en rijpen is vergelijkbaar.
Hoe weet ik of mijn wijn goed gelukt is? De geur en smaak vertellen veel. Wijn moet fris ruiken en niet naar schimmel of azijn. Proef eerst een klein beetje voordat je alles bottelt.
Kan ik met supermarkt-druiven goede wijn maken? Het is mogelijk om met gekochte druiven wijn te maken. De smaak kan iets anders zijn dan met speciale wijndruiven, maar het resultaat is vaak beter dan je denkt.
